Leden 2016

Drobné rady od E. Šafářové

26. ledna 2016 v 6:40 | Jana |  Návody a nápady



Řízky:
budou mít zvláště křehký obal, když je po obalení v trojobalu ještě protáhneme v bílkách ušlehaných do řídké pěny.

Šťáva nebo omáčka z masa:
bude chutnější, podléváme-li maso při pečení nebo dušení vývarem z kostí a odřezků masa.

Vepřová játra:
mají světlejší barvu a rozeznáme je od hovězích podle drobných políček na povrchu.

Testes:
jsou býčí žlázy, které se jednou za čas objeví v prodeji. kdo nezná a nemá důvěru-nekoupí. Labužník nakupuje. Jejich úprava je jednoduchá. Vařené, smažené, dušené na víně, podušené jako ledvinky atd.
Na osobu počítáme 1 ks. Na plocho rozkrojíme, vypereme, osušíme a vaříme, dusíme, smažíme dle své chuti.

Vejce vařené:
Zbylá uvařená vejce natvrdo, vložíme do sklenice se studenou osolenou vodou. Uložíme do ledničky. Do dvou dnů se musí spotřebovat.

Cibule:
Cibuli nikdy nemeleme ani nemixujeme-zhořkla by.

Kroupy:
Chceme-li si zkrátit dobu varu, dáme kroupy přes noc do hrnce se studenou vodou. Při vaření musí být dvojnásobek vody.
Aby se nepřipalovaly vaříme s přídavku tuku.

Kynuté těsto:
bude lepší a vyšší, když je po prvém vykynutí propícháme vařečkou a necháme opět vykynout.

Pro dnešek prozatím vše, pokračování příště.

Salát co dům dal

10. ledna 2016 v 22:20 | Jana |  Chuťovky
Jedna našich pochoutek...


Tousty zdobené

10. ledna 2016 v 21:12 | Jana |  Chuťovky
Jednoduché a rychlé pohoštění.