Září 2012

Siven na bylinkách

30. září 2012 v 19:57 | jANA a jARDA |  Pečeme a zapékáme
S velikou radostí jsem zjistila, že v našem městě můžu koupit chlazené ryby a to v poměrně slušném výběru ... ryby budou častěji.

Tentokráte jsem koupila sivena:

Siven americký

latinsky: Salvelinus fontinalis
slovensky: Sivoň americký
anglicky: Brook charr, Brook trout, Speckled trout
německy: Amerikanischer Bachsaibling

řád: Bezostní
čeleď: Lososovití

potrava: všežravec, dravec
délka života: 15 let
pohlavní dospělost: 2-3. rok
doba rozmnožování: září-únor

běžná velikost: 20 až 35 cm
maximum: kolem 55 cm

Lososovitá ryba dovezená do Evropy ze Severní Ameriky. Vzhledem i způsobem života připomíná potoční formu pstruha obecného. Je skutečně moc dobrá.
S jeho úpravou vás dnes seznámím.

Švábský snídaňový chléb

12. září 2012 v 10:56 | jANA |  Pečeme a zapékáme
Recept na tento chléb mám ve své sbírce receptů opravdu hodně dlouho ... jak se říká, že i Dalibora naučila nouze housti. V takové situaci jsem se v neděli ocitla i já, když jsem zjistila, že chleba, který jsem považovala za stále jedlý ... tak už nebyl. Má volba padla na tuto variantu chleba a chci se o tuto dobrotu podělit i s vámi všemi, kteří na tento blog zavítáte.

Tento snídaňový chléb má neutrální chuť, ale sádlo bych si na něj nemazala. Vhodné je máslo, různé druhy marmelády, nuttela a pod.

Není nikde psáno, ale do trouby na spodek jsem dala kastrůlek s vodou.