Srpen 2012

Crumble

20. srpna 2012 v 19:59 | jANA |  Pečeme a zapékáme
Crumble - kolem tohoto koláče jsem chodila po špičkách, až jednou osud zajistil setkání. Paní, nyní v důchodu - od svého mládí byla provdána v Anglii. Od té jsem se dozvěděla pár vychytávek a hlavně se nebát a jít do toho.

Crumble je vlastně pečené ovoce se žmolenkou - chutný dezert podávaný v teplém stavu se zmrzlinou, vlažný a studený s creme fraiche a šlehačkou.

Za 45 minut máme hotovo - chladnout nejméně 15 minut.


Švestkové mlsání

18. srpna 2012 v 5:27 | jANA |  Pečeme a zapékáme
Již delší dobu kolem sebe cítím, ale hlavně mám chuť na kokos. Proč tedy v době švestkového bumu tuto variantu nevyzkoušet.
Jako zákusek po obědě se mi tato varianta zdála příliš hutná, upekla jsem tuto dobrůtku k odpolední svačině a neprohloupila jsem.

Ať chutná i vám.

Vepřová směs pro mého syna

13. srpna 2012 v 11:30 | jANA |  Smažíme - dusíme
Tento recept jsem vytvořila na míru pro svého syna, chutnal nejen jemu, ale i nám. Ráda uveřejňuji, neboť papírky nejsou věčné a hlavně srozumitelné pro další osoby - píšu si je heslovitě.

Milý synu ... je Tvůj. Ať Ti hodně dlouho chutná.


Meduňkovo-mátový sirup

9. srpna 2012 v 11:35 | jANA |  Něco pro zdraví
Poslední zásoba sirupu od Mlské kočky došla, bylinky za okny bují jako blázen, je tedy čas s tím něco udělat. Recept mám delší dobu uložený - dnes tedy bude premiéra.


Šťáva z rajských jablíček

8. srpna 2012 v 8:41 | jANA |  Limonády, koktejly, ovocné nápoje
Mám to štěstí, že rajčata na svém pozemku pěstuje soused, pokud dojdou - není to daleko a jsou krásně vyzrálá a teplá od sluníčka, což se o marketových podtržených říci nedá.

Dnes jsme si připravili šťávu, kterou jsem se naučila pít od našich bratrů Poláků ... a to je tedy šmak. Syrová rajská jablíčka jsou bohatá na sodík, vápník, draslík a hořčík. Dále mají vysoký obsah kyseliny citronové, melaninové a něco kyseliny šťavelové ... takže vzhůru za zdravím.