Listopad 2011

Plněná krkovička

22. listopadu 2011 v 10:29 | jana |  Pečeme a zapékáme
Podařilo se mi koupit slušný kus rodinné krkovičky. Padla volba, nakrájet, naložit, grilovat, nakonec jsme skončili společnými hlasy u krkovičky plněné, pečené na cibuli s jablky a česnekem.

Udělali jsme dobře, protože to co zbylo, je druhý den pěkně vychlazené na čerstvém chlebíku s dalšími přílohami móc chutná večeře.

Podzimní Kamenice

20. listopadu 2011 v 9:24 | jana a jarda |  Výlety
Podzimní Kamenice má také své kouzlo, tentokráte vás provedeme přes soustavu rybníků k zámku Ringhofferů - v držení do roku 1945, v současné době je zámek v soukromém držení.

Od zámku vede stromořadí až k hrobce rodu Ringhofferů, která je umístěna pod Zaječím vrchem. Cestou se můžete pokochat pohledem na koně a hlavně krásnou přírodu.

Tak jdeme na to ....


Bavorská "Obatzda"

10. listopadu 2011 v 11:18 | jANA |  Německo - recepty
Bavorská obatzda je vyhlášená sýrová pochoutka, která je k dostání v každé pivní hospůdce v Bavorsku. Dělávala jí doma moje maminka, bohužel jsem se nikdy neptala na recept.

Až jednou, to už jsem byla trochu internetově znalá, jsem na recepty natrefila, vyzkoušela a zjistila, že to je ta dobrůtka, co nám maminka připravovala. Tatínek jako řeznický élef - byl na zkušené v Německu, a také jsme bydleli v zóně, kterou zabrali Němci.

Dnes už se to nedozvím jakým způsobem tento recept k nám do rodiny doputoval - hlavně je vynikající a v Německu existuje nejméně 100 receptů na způsob jeho úpravy, dnes uveřejňuji jeden z nich.


File s citronovým pepřem

8. listopadu 2011 v 19:46 | jANA |  Smažíme - dusíme
Dnes recept jen pro jednu osobu, vyjímečně chutný - a ne pro velké jedlíky. Nechám na vás co si přidáte, či uberete. Recept žádám nešířit po internetových stránkách, je můj vlastní.


Pikantní polévka s paprikami

5. listopadu 2011 v 21:32 | jANA |  Vaříme
Pikantní polévka, která zaručeně zahřeje.


Vdolky mojí babičky

3. listopadu 2011 v 14:47 | jANA |  Pečeme a zapékáme
Včera jsem stačila nafotit postup našich oblíbených vdolků, bohužel jsou pečené v troubě. Stále přemýšlím o zakoupení velkého litinového tálu, ten se nám do bytu ještě vejde a zaručeně to budou ty správné vdolky, které dělávala babička i moje maminka.
Mám 3 litinové tálky, ale z 3/4 kg mouky bych u té plotny postávala příliš dlouho. Byly doby kdy polovina byla pečena na tálech a polovina v troubě.

Protože těsto neobsahuje žádný tuk, druhý den jsou jedlé, ale ne tak křehké, ale stojí za vyzkoušení.