Bramborové vdolky

2. února 2011 v 21:18 | jana |  Smažíme - dusíme
Chuť na vdolky a ještě k tomu bramborové si nenechte ujít ...

Bramborové vdolky:

300 g mouky polohrubé,
300 g vařených lisovaných brambor - ještě vlažné jsem je nastrouhala,
25 g droždí,
1 KL cukru na kvásek,
trochu vlažného mléka,
1 vejce,
sůl.

Kvásek dělám přímo v míse v dolíčku mouky - nadrobím droždí, posypu cukrem, zaleju vlažným mlékem, jemně posypu moukou a nechám na teplém místě vzejít.

Do mísy přidám vlažné brambory, vejce a sůl. Rukama prodělám a na pomoučenu desku ukládám
vytvarované vdolky (bylo jich 18). Kdo chce vytváři vdolky menší, posypu moukou a přikryju
čistou utěrkou.

Během půl hodiny začínám smažit v kastrolu či pánvi v horkém tuku. Míchám olej s máslem.
Smažení jde poměrně rychle, takže hlídat.

Po osmažení dávám vdolky na talíř s potravinovým papírem k odsátí tuku. Až trochu vychladnou
zdobím jakoukoliv marmeládou, rozmíchaným jogurtem a creme fraiche.

Dnes byly zdobeny višňovou domácí marmeládou, třešňovým jogurtem, creme fraiche
a jeřabinou.

Recept mám z Kuchařky zaměstnané ženy - Vaříme po práci rychle a dobře - autorka:
Juliana A. Fialová z roku 1959.
jana
jana
jana
Jsou velmi jemné a chutné.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | 5. října 2011 v 13:47 | Reagovat

Podobné dělávala moje babička, ale říkala tomu bramborové placky a jedli se se švestkovými povidly (nadávala tam droždí). Nepřečíst si tento recept, tak bych si na ně jen-tak nevzpomněla.

2 Jana Pechová Jana Pechová | Web | 5. října 2011 v 17:51 | Reagovat

Jitko, děkuji za zájem, bramborové placky dělám také a krásně si vysmradím byt, peču na 3 tálech, poté potřu máslem nebo sádlem, až je těsto spotřebováno ... dáme si, dnes už jen javorový sirup, nebo zdobené. U babičky jsme je jídávaly jako děti se sirupem. Tyto vdolky jsou také chutné.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama