Rýže s houbami

25. ledna 2011 v 21:46 | jana |  Vaříme
Dostali jsme chuť na lehčí jídlo, možná bude chutnat i vám.

Rýže s mrkví a houbami

1 šálek rýže,
2 šálky horké vody,
250 g čerstvých hub nebo sušené (ty jsem použila dnes - 1/2 hrnečku),
1-2 mrkve na plátky,
1 cibule,
3 stroužky česneku na plátky,
olej,
sůl,
pepř černý mletý.

Co dál:
V kastrolu rozpustím 1 PL másla, přihodím pokrájenou cibuli a nechám zasmahnout. Po té
přidám plátky mrkve a česneku, občas promíchám vařečkou a restuji kolem 10 min. Přidám
černý pepř.

Rýži mám připravenou, opláchnutou, vhodím k základu v kastrolu a míchám kolem 2-3 min. Přidám 3 PL oleje.
Zaliju připravenou horkou osolenou vodou a na mírném ohni přikryté pokličkou vařím bez míchání 15 min.

Oheň vypnu a nechám pod pokličkou dalších 5 - 15 minut dojít - mně stačilo 10 min.

Jako přílohu udělám červenou řepu a určitě na talíři hotový pokrm budu sypat strouhaným
sýrem.

Ten, kdo není příliš zeleninový, posypte hotový pokrm restovanou anglickou ... pánům chutnalo.

Recept mám z běloruského zdroje
jana
jana
jana
Další varianta tohoto receptu, nyní z naší kuchyně:
olej, máslo, 1 cibule, jemně krájený Schinkenspek, ale může být i anglická - dobře orestovat,
přidat 1 mrkev, asi 300 g krájené hlívy a 1 červenou kapii - pod pokličkou dusit, osolit, opepřit,
asi po 10 minutách přidat něco zeleného jako je plochá petrželka, já dala celerový list, propláchnutou rýži a horkou vodu, až začne voda vřít, dát pokličku a na co nejmenší plamen, vařit 15 minut. Pokličku nechat dalších 10-15 minut ... a
je hotovo, můžeme servírovat,
ozdobit roketou a strouhaným sýrem - je to dobrota.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama