Jeden z receptů, který má mnoho variant a s rýží nám chutná nejvíce.
Srbská vepřová mučkalica
Co budete potřebovat:
1 kg vepřové plece - tučné odstranit, nakrájet na proužky či pravidelné kostky,
4 PL oleje - i více,
1/4 šálku vody - další podle potřeby,
3 střední cibule - na kostičky,
1 - 3 rajčata - nakrájet,
sůl podle chuti,
1 PL červená sladká paprika,
černý pepř mletý,
1/4 KL drcené papričky chilli,
1 středně velká zelená paprika - nakrájet na proužky,
sýr feta či balkán - na kostičky - já strouhám.
Příloha: dušená rýže.
Nakrájené maso na proužky vložíme do težké pánve či litinového kastrolu- na rozpálený tuk. Restujeme na vysoký plamen, až se voda odpaří, teplo snížíme a maso opékáme lehce dohněda. Je to asi kolem 15 - 20 minut.
Přidáme trochu oleje, nakrájenou cibuli a opékáme kolem 5 minut. Přihodíme nakrájená rajčata,
sůl, pepř a obě papriky, zelenou dávám až na závěr, podlejeme vodou, přikryjeme pokličkou a za občasného podlévání vodou dusíme až je maso měkké. Přihodíme zelenou papriku - 10 minut podusíme, dochutíme a je hotovo.
Podáváme s rýží, sypané strouhaným balkánem či fetou. Nechte si chutnat.
Recept mě zaujal na jugoslávském webu - země původu Srbsko.
