Rychlá večeře - čekanka

20. září 2010 v 17:02 | jana |  Vaříme
Od dob, co se v našich obchodech začala tato pochoutka prodávat je nedílnou součástí některých našich jídel.


Něco málo k jejímu použití:

Čekanka má své místo i v kuchyni, mladé křupavé čekankové lístky se přidávají do zeleninových salátů, zapékaná, dušená čekanka na másle nebo zadělávaná čekanka na smetaně má výbornou chuť. Z listů se vyrábí čekankový sirup. V zemích Západní Evropy je čekanka pěstována pro pupeny, které mají nahořklou chuť, a ze kterých se připravuje salát.

Dnes jsem pro vás připravila:

Čekanka na pánvi

Ingredience:
4 větší čekankové puky,
3 větvičky čerstvého tymiánu nebo 1/2 KL sušené,
5 šalotek bez zelené natě nebo 1 velká cibule - bílá,
olej a 1 PL másla na pánev,
1 KL cukr,
sušená rajčata v olivovém oleji - podle chuti,
sůl,
čerstvě mletý černý pepř,
na podlévání se hodí kuřecí, či zeleninový vývar, dále bílé víno či smetana.

Jak postupujeme:
čekankové puky nožem rozřízneme na půlky, pokud chceme necháme i střed, který je sice
hořký, ale podrží puk vcelku. Pokud nám na tom nezáleží, střed vyjmeme.

V pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme pokrájenou cibuli s cukrem a restujeme, až začíná mírně hnědnout vložíme čekanku s větvičkami tymiánu (sušený dávám před koncem úpravy),
přidáme pokrájená sušená rajčata, osolíme, opepříme, podlejeme vývarem či vínem,smetanou a čekanku dusíme doměkka. Netrvá to dlouho.

Přílohu jsem volila: opečené tousty a kysanou smetanu, dobrá příloha je i zeleninový salát.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama